top of page
Search
  • Eesti Karskusliit

WHO: Alkohol on üks suurimaid rinnavähi riskitegureid

Rinnavähk on WHO Euroopa piirkonnas kõige sagedamini diagnoositud vähitüüp, iga päev diagnoositakse 1579 naist. Alkoholi tarbimine on üks peamisi muudetavaid haiguse riskitegureid, põhjustades seitse juhtumit iga 100 uue rinnavähi juhtumi kohta piirkonnas. Rinnavähi teadlikkuse kuu ajal soovitab WHO kõiki mõista, et rinnavähi riski saab oluliselt vähendada, kui lihtsalt vähendada alkoholi tarbimist.


Alkohol: ligi 40 000 uue rinnavähi juhtumi põhjus

Maailma Terviseorganisatsiooni Euroopa piirkonnas on kõrgeim uute rinnavähi diagnooside määr võrreldes teiste WHO piirkondadega. Rahvusvahelise Vähiuuringute Agentuuri (IARC) hinnangul põhjustas 2020. aastal alkoholi tarbimine piirkonnas peaaegu 40 000 uue rinnavähi juhtumi.


Samad andmed näitavad, et rinnavähk on muutunud kõige levinumaks vähiks kogu maailmas. Aastal 2020 hinnati üle 2 miljoni uue juhtumi ja umbes 100 000 neist oli tingitud alkoholi tarbimisest.


"Paljud inimesed, sealhulgas naised, ei tea, et rinnavähk on naiste seas maailmas kõige levinum alkoholist põhjustatud vähk. Inimesed peavad teadma, et vähendades alkoholi tarbimist, võivad nad vähendada vähiriski. Pole tähtis, mis tüüpi, kvaliteedi või hinnaga alkohol on, ”ütleb dr Marilys Corbex, WHO/Europe mittenakkushaiguste vanemametnik.


Kuidas vältida alkoholiga seotud rinnavähi riske

Puudub ohutu alkoholi tarbimise tase. Rinnavähi risk suureneb iga päevas tarbitava alkoholiühikuga. Enam kui 10% alkoholiga seotud vähijuhtumitest tuleneb sellest, et päevas juuakse ka vaid 1 pudel õlut (500 ml) või 2 väikest klaasi veini (igaüks 100 ml). Rinnavähi puhul on see veelgi suurem: üks neljast alkoholist tingitud rinnavähi juhtumist piirkonnas on põhjustatud sellistest kogustest.


"Lihtsalt öeldes - alkohol on mürgine. See kahjustab igat elundit, kui see keha läbib, ”ütleb dr Carina Ferreira-Borges, nakkushaiguste direktori kohusetäitja ning WHO/Euroopa alkoholi- ja ebaseaduslike uimastite programmijuht. "Niisiis, on mõistlik piirata tarbitud alkoholi kogust, leida viise, kuidas asendada alkohol teiste jookidega ja võtta vastu üleriigiline poliitika, mis aitab vähendada alkoholi tarbimist."


Allikas: WHO Euroopa

100 views0 comments
bottom of page