top of page
Search
  • Eesti Karskusliit

Alkohol ja teised ebatervislikud harjumused on levinud noorte ekraanidel


03.06.2022 - Noorukite vanemad mõistavad, kui kättesaadav on nende lastele kõikvõimalik meediasisu, kuid uus uuring näitab, kui sageli võivad nende teleri-, arvuti- ja telefoniekraanidel esineda keelatud või ebatervislikud teemad, kirjutab UW Medicine Newsroom.


Hiljuti ajakirjas Journal of Public Health avaldatud uuringus uuriti alkoholi, tubakat ja ebatervislikku toitu sisaldava sisu levikut Ühendkuningriigis aastatel 2019-2020 eetrisse läinud 15 tõsielusarjas (kokku 264 episoodi). Alla 18-aastaste vaatajate arvele langes 24 000 tubakamuljet, 12,6 miljonit alkoholimuljet ja 21,4 miljonit muljet kõrge rasva-, suhkru- ja soolasisaldusega toidu kohta.


Dr. Dimitri Christakis ütleb, et sellele teemakohasele sisule antakse ekraanil glamuurne välimus ja tegelikud tagajärjed puuduvad sageli lugudest.


"Kui me näeme inimesi televiisoris suitsetamas või söömas rämpstoitu või näeme, et nad joovad alkoholi, siis väga harva näeme, et inimestel tekib kopsuvähk või alkoholism või nad satuvad autoõnnetusse või neil tekivad ebatervislikud toitumisharjumused [kuni] rasvumiseni," ütles ta.


Christakis on Washingtoni ülikooli meditsiinikooli pediaatriaprofessor ja Seattle'i laste uurimisinstituudi laste tervise, käitumise ja arengu keskuse direktor. Ta on põhjalikult uurinud ka seda, kuidas vägivalla kujutamine meedias võib negatiivselt mõjutada noori vaatajaid.


"Vägivalla nägemine ekraanil mitte ainult ei vii lapsi seda jäljendama, vaid muudab nad vägivalla mõjude suhtes tundetuks."


"Kokkupuude tubakatarbimisega, olgu see siis tõsielus või filmides, suurendab tõenäosust, et eelkooliealised ja teismelised hakkavad suitsetama. Samuti suurendab see tõenäosust, et nad hakkavad jooma. Teate, me keelasime mõnda aega alkoholireklaami. Nüüd on see peavoolu audiovisuaalses meedias tagasi. Me usume, et see suurendab tõenäosust, et lapsed joovad, ja nii ongi. Selle tagasipöördumisega oleme näinud noorukite alkoholitarbimise tõusu."


Ta usub, et eeskuju on parim kaitse negatiivsete tagajärgede vastu.


"Ärge kunagi unustage, et olete oma laste esimene ja kõige olulisem eeskuju. Ja see, kuidas teie kasutate meediat, mõjutab juba väga, väga noorest east alates seda, kuidas nemad seda kasutavad," ütles Christakis. "Vanemad ei tohiks olla muserdatud ja nad ei tohiks tunda end süüdi oma lapse meediakasutuse pärast, kuid nad peavad olema selles suhtes sihipärased. Nad peavad olema tähelepanelikud ja kaalutlevad, kuidas nende lapsed kasutavad meediat, millises vanuses, millises koguses ja kuidas."








21 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page