top of page
Search
  • Eesti Karskusliit

Euroopa alkoholikahjude teadlikustamise nädal

03.12.2022 - Esmaspäeval, 28. novembril alanud nädalal pööratakse Euroopas poliitikakujundajate tähelepanu laastavale alkoholikahju tasemele.


Euroopas sureb kaks inimest minutis piirkonna ainulaadselt suure alkoholitarbimise tõttu, samas kui miljonid inimesed kannatavad terviseprobleemide, vägivalla, vigastuste, töökaotuse ja lugematute muude kahjude all. "Parlamendiliikmetel, Euroopa Parlamendi liikmetel ja teistel poliitikakujundajatel, kelleni kampaania jõuab, ei ole mingit vabandust, miks nad ei suuda kaitsta kodanikke alkoholikahjude eest. Alkoholikahjude fakte ja poliitilisi lahendusi tuleb selgelt kuulda võtta."


FAKTID, MIDA ME KÕIK PEAKSIME TEADMA



#1 Kas teadsite, et alkohol ei ole kasulik südame tervisele?

Ükski randomiseeritud kontrolluuring ei ole näidanud, et alkohol oleks südamele kasulik. Maailma Südameliit on kindlalt ümber lükanud uskumuse, et see on kasulik. Alkohol võib kahjustada südamelihast ja see suurendab vererõhku, mis aitab kaasa südamehaiguste ja insuldi tekkele. Loe lähemalt https://world-heart-federation.org/wp-content/uploads/WHF-Policy-Brief-Alcohol.pdf



#2 Kas teadsite, et alkohol on üks kõrgeima tasemega kantserogeenidest?

Alkohol kuulub 1. rühma kantserogeenide hulka, mis on vähktõve tekitajana sama kategoorias tubaka ja asbestiga. Alkohol põhjustab vähemalt seitset liiki vähki, kusjuures risk suureneb vastavalt alkoholiga kokkupuutele, kusjuures suurtel alkoholitarbijatel on risk kuni viis korda suurem võrreldes mittejoojatega ja isegi vähene alkoholitarbimine toob kaasa märkimisväärse riski.


#3 Kas teadsite, et alkohol võib põhjustada rinnavähki?

Rinnavähk on WHO Euroopa piirkonnas kõige sagedamini diagnoositav vähitüüp, iga päev diagnoositakse see üle 1500 naisel. Alkoholi tarbimine on üks peamisi muudetavaid haiguse riskitegureid, põhjustades piirkonnas seitse igast 100-st uuest rinnavähi juhtumist. Vähese alkoholitarbimise korral on rinnavähi risk veidi suurem võrreldes mittetarbijatega, samas kui suure alkoholitarbimise korral on risk 60% suurem.


#4 Kas teadsid, et alkohol halvendab vaimse tervise probleeme?

Alkoholi tarvitamine võib olla nii ärevuse ja depressiooni tagajärg kui ka põhjus. Alkoholi lõõgastav toime kaob kiiresti ja alkoholist loobumise tagasilöögiefekt suurendab ärevuse taset. Alkoholi mõju meeleolule ning enesehinnangule ja suhetele suurendab tavaliselt depressiooni tunnet.


#5 Kas teadsite, et alkoholi maksu- ja hinnapoliitika piirab kahju?

Alkoholi hinnapoliitika ja maksustamine on ühed kõige tõhusamad ja kulutasuvamad meetmed alkoholitarbimise ja alkoholikahjude vähendamiseks - kuid enamik WHO Euroopa piirkonna riike ei kasuta neid väärtuslikke vahendeid ikka veel täiel määral. Praeguste alkohoolsete jookide aktsiisimaksude kahekordistamisega saaks WHO Euroopa piirkonnas vältida hinnanguliselt 10 700 uut vähijuhtu ja 4850 alkoholiga seotud vähktõve surmajuhtumit aastas.


#6 Kas te teate alkoholist tulenevaid terviseriske?

Alkoholi tarvitamine võib kahjustada teie tervist mitmel viisil, kusjuures mõned riskid suurenevad isegi väikeste koguste puhul. Lühiajaliste terviseriskide hulka kuuluvad vigastused ja alkoholimürgistus. Pikemas perspektiivis võib see põhjustada selliseid terviseprobleeme nagu vähk, maksahaigused, kõrge vererõhk, insult, südame- ja seedetrakti probleemid, samuti vaimse tervise probleemid ja halb uni.


#7 Kas teadsite, et Euroopas on kõige suurem alkoholitarbimine maailmas?

Euroopas on maailma kõrgeim alkoholitarbimise tase, mis koos ülitöödeldud toiduainete tarbimise ja rasvumise kõrge levimusega on peamised maksaga seotud haigestumuse ja suremuse põhjustajad. Tõendid maksaga seotud suremuse ja elanikkonna alkoholitarbimise seostamise kohta annavad haiguse ennetamiseks olulise sõnumi: alkoholist põhjustatud tsirroos on elanikkonna tasandil annusest sõltuv seisund ning kõige tõhusamad ja kulutasuvamad vahendid alkoholist põhjustatud maksahaigustesse suremuse vähendamiseks on sekkumised, mis vähendab elanikkonna tasandil alkoholitarbimist.


#8 Kas teadsite, et raseduse ajal ei ole ohutut alkoholi tarbimise taset?

Raseduse ajal ei ole ohutut alkoholikogust. Raseduse mis tahes etapis tarbitud alkohol võib mõjutada sündimata lapse arengut.




#9 Kas teadsite, et alkohol on uimastitest kõige sagedamini seotud seksuaalvägivallaga?

Hoolimata tähelepanust, mida pööratakse sellistele uimastitele nagu GHB või burundanga, on alkohol kõige sagedamini tarbitav uimasti seksuaalse vägivalla olukordades ööelu- ja peokeskkondades. Alkohol toimib struktuurse soolise ebavõrdsuse tugevdajana ja soodustajana, mis mõjutab peamiselt naisi ja soolist võrdõiguslikkust.


#10 Kas teadsite, et alkohol on põhjuslikuks teguriks enam kui 200 haiguse ja vigastuse puhul?

Alkoholi tarvitamine on seotud selliste terviseprobleemide nagu psüühika- ja käitumishäired, sealhulgas alkoholisõltuvus, ning selliste peamiste mittenakkuslike haiguste nagu maksatsirroos, mõned vähivormid ja südame-veresoonkonnahaigused tekkeriskiga.


Vaata lisaks https://www.awarh.eu/




75 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page