top of page
Search
  • Eesti Karskusliit

Lauri Beekmann: Kuidas avastada kainushuvi?


Maailmas levib suundumus, mida nimetatakse sober-curious liikumiseks. Tõlgin selle eesti keelde kui kainushuvi. Kainushuviline on keegi, kes analüüsib sihiteadlikult oma suhet alkoholiga, seades kahtluse alla iga joomisimpulsi, kutse ja ootuse juua. Selle liikumise tuules avatakse maailma suurlinnades alkoholivabasid baare, korraldatakse klubiüritusi ning erinevaid ettevõtmisi. Kui enamus läänemaailma on enesestmõistetavaks pidanud alkoholiküllastunud vabaaja kultuuri, kus alkoholist keeldumist tuleb selgitada, siis kainushuvi seab selle kultuuri kahtluse alla ning taasavastab kaine vabaaja. Nagu igal nähtusel, nii on ka sellel oma laiem ulatus, kuhu mahub ka vähendatud ja kontrollitum alkoholi tarvitamine. Sellega paistab kaasa minevat isegi alkoholitööstus, kes paneb aina suuremat rõhku nn NoLo-jookidele (alkoholivabad või madala alkoholisisaldusega joogid).


Iga huvi saab alguse esimesest kogemusest ja kokkupuutest. Paljudele on see üks teine laialdast kõlapinda leidnud algatus – alkoholivaba kuu väljakutse. Tuhanded eestlased on proovinud „Septembris ei joo“ kampaanias osalemist. Üle terve maailma on praktiliselt iga kuu rakkes sama eesmärgi nimel. Suurbritanniast alguse saanud ja tasapisi erinevates riikides levinud Dry January on üks levinumaid. Meie põhjanaabritel on Tipaton Tammikuu; Belgias korraldatakse veebruaris Tournée Minérale´i; Kanada vähiliit kutsub inimesi alkoholist loobuma ja vähiuuringute toetuseks annetama Dry Feb’i raames; sloveenlased peavad 40-päevast alkoholivaba perioodi märtsi algusest aprilli keskpaigani; Austraalias ja Uus-Meremaal on Dry July, Rootsis Sober October, UK-s lisaks veel No-vember, USA-s OKtoBeSober, Ikpass Hollandis jne. Ühine eesmärk on, et inimesed võtaksid teadlikult kuu aega, et elada ilma alkoholita. Nagu Dry January eestvedaja Richard Piper on öelnud, siis nende kainele jaanuarikuule keskendunud kampaania kõige olulisem päev on tegelikult 1. veebruar – missuguse järelduse inimene möödunud kuust teeb. Nende küsitluste kohaselt on 86% osalenutest säästnud märkimisväärselt raha, 70% magab paremini, 65% täheldab üldist tervise paranemist. 2018. aastal Royal Free Hospital´i poolt läbi viidud ning British Medical Journal´is avaldatud uurimuse kohaselt toob alkoholivaba kuu endaga kaasa vererõhu alanemise, vähendab diabeediriski, langetab kolesterooli, vähendab vähiga seotud valkude taset veres. Kui sellised on ühe alkoholivaba kuu tagajärjed, mida võiks siis… Ja tõepoolest tulemused näitavad, et kampaanias põhjalikult osalenutest koguni 70% tarbib ka 6 kuud hiljem alkoholi märkimisväärselt vähem. Ning paljude jaoks saab ühe kuu kogemusest alguse täiesti alkoholivaba elu.


Kainushuvi levib üksteise inspireerimisest. Loodud keskkond või üksteisele esitatud väljakutse paneb inimesi ja sõpruskondi proovima ja katsetama. Tore on näha ka Eestis häid algatusi, mis loovad keskkonna, kus tehakse teistmoodi. Harjumaal Liipa Talu Koolitus- ja Puhkekeskuses peetakse juba mitmendat aastat alkoholivaba jaanituld. Sama tehakse ka sotsiaalse ettevõtlusega tegelevas Töömajas Raplamaal. Hiiu Folk arendab alkoholivaba pärimusmuusikafestivali juba 2005. aastast. Tõenäoliselt ja loodetavasti on selliseid algatusi veel palju.


Paraku on paljudele alkohol algava suve ja jaanipäeva üks võtmekomponente. Kus alkohol hakkab mängima põhirolli ning selle puudumine tekitab erinevatel põhjustel meelehärmi, siis seesama võikski olla äratuskell. Aeg proovida teisiti?


Hiljuti ütles ühe õllefirma juht, et sügisel on oodata hinnatõusu, mis olla lausa „hirmutav“. Elame ajal, mil maailmas on palju hirmsat. Haigused ja arulagedad agressioonid – need on hirmutavad. Aga et keegi peaks pidama mittevajaliku kaubatoote hinnatõusu pärast hirmu – seda küll ei ole vaja.


Kütusehinna tõusu puhul soovitatakse õigesti, et võiksime oma minemised ja tulemised veidi ümber planeerida ning see aitaks ühtlasi kaasa meie planeedi tervisele. Mait Metsanurga üks romaanitegelane annab head nõu: vaene mees saab oma jalanõude säästmiseks pikemaid samme võtta. Samamoodi on meist paljud muutnud kasvõi natukenegi oma energiakulutuste planeerimist. Me saame nende hinnatõusudega toime tulemiseks teha päris otsuseid.


Alkoholihinna tõus on läbinisti positiivne uudis. Selle kuluartikli võib igaüks oma eelarvest täiesti maha kanda. Ei ole vaja mõelda alternatiividele – Lätti sõitmisele – see suurendab kütusekulu. Lihtsalt polegi vaja. Kasutage suveaega selleks, et tunda huvi alkoholivaba elu vastu. Olge kainushuviline! Olge seejuures parema tervisega, kontrollituma eelarvega, säästlikuma eluviisiga. Avastage midagi, mis teile siiani on paistnud kummaline ja elurõõmutu. Paistnud kõrvalt! Aga proovige järele ja nagu miljonid kainushuvilised on leidnud, võib elu sellest muutusest minna ainult paremaks. Kui ei lähe, siis on alkohol teie jaoks juba tõsine probleem ja vaja võib minna teistsuguseid sekkumisi. Ka need võimalused on olemas.


Lauri Beekmann Eesti Karskusliit


Artikkel avaldati 23. juuni 2022 Eesti Päevalehes

34 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page