top of page
Search
  • Eesti Karskusliit

Maailma Südameliit: Ükski alkoholi kogus ei ole südamele hea


Maailma Südameliit (World Heart Federation, WHF) vaidlustab uues poliitikaülevaates laialt levinud arusaama, et mõõdukas alkoholitarbimine võib vähendada südamehaiguste riski, ning kutsub üles vastu võtma kiireid ja otsustavaid meetmeid, et võidelda alkoholist põhjustatud surmajuhtumite ja invaliidsuse enneolematu tõusu vastu kogu maailmas.


2019. aastal suri alkoholi tõttu üle 2,4 miljoni inimese, mis moodustab 4,3% kõigist surmajuhtumitest maailmas ja 12,6% 15-49-aastaste meeste surmajuhtumitest. Alkohol on psühhoaktiivne ja kahjulik aine, mis võib inimkehale märkimisväärset kahju tekitada. Selle tarbimine on peamine välditav riskitegur mittenakkuslike haiguste, sealhulgas südame- ja veresoonkonnahaiguste, vähktõve, seedetrakti haiguste ning tahtlike ja tahtmatute vigastuste ja mitmete nakkushaiguste puhul.


Tõendid on selged: igasugune alkoholitarbimise tase võib vähendada tervelt elatud elu. Uuringud on näidanud, et isegi väikesed kogused alkoholi võivad suurendada inimese südame-veresoonkonna haiguste, sealhulgas südame isheemiatõve, insuldi, südamepuudulikkuse, kardiomüopaatia, kodade virvenduse ja aneurüsmi riski. Uuringud, mis väidavad vastupidist, põhinevad puhtalt vaatlusuuringutel, mis ei võta arvesse muid tegureid, nagu olemasolevad haigused ja varasemat alkoholismi nende puhul, keda peetakse "karsklasteks". Tänaseni ei ole leitud usaldusväärset seost mõõduka alkoholitarbimise ja südamehaiguste väiksema riski vahel.


"Alkoholi kujutamine elujõulise ühiskondliku elu jaoks vajaliku komponendina on juhtinud tähelepanu kõrvale alkoholi tarvitamise kahjulikkusest, nagu ka sagedased ja laialdaselt avaldatud väited, et mõõdukas joomine, näiteks klaas punast veini päevas, võib kaitsta südame-veresoonkonna haiguste eest," ütles Monika Arora, WHF-i raporti kaasautor. "Need väited on parimal juhul valeinfo ja halvimal juhul alkoholitööstuse katse eksitada avalikkust oma toote ohtlikkuse kohta."


Alkoholiga seotud majanduslikud ja sotsiaalsed kulud on samuti märkimisväärsed: need hõlmavad tervishoiusüsteemidele tehtavaid kulutusi ja tootlikkuse vähenemist, samuti suurenenud vägivalla, kodutuse ja kuritegevuse riski. Alkoholi mõju on suurem madala sotsiaalmajandusliku taustaga inimestele, kes kogevad suurema tõenäosusega selle kahjulikke mõjusid võrreldes kõrgema sotsiaalmajandusliku taustaga inimestega, isegi kui nad tarbivad samasuguseid või väiksemaid koguseid.


WHF-i poliitikaülevaade "Alkoholitarbimise mõju südame-veresoonkonna tervisele: Müüdid ja meetmed" võtab kokku olemasolevad tõendid alkoholitarbimise negatiivse mõju kohta tervisele, selgitab alkoholi "kahju ja kasu" arutelu ning esitab soovitused nii üksikisikutele kui ka poliitikakujundajatele, et aidata võidelda alkoholi surmava mõjuga kogu maailmas.


Kulutõhusad sekkumised alkoholitarbimise vähendamiseks hõlmavad alkoholi kättesaadavuse piirangute tugevdamist, alkoholireklaami keelustamist ning sõeluuringute ja ravi kättesaadavuse hõlbustamist.



27 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page