top of page
Search
  • Eesti Karskusliit

Millised on alkoholi tarvitamise riskid kuumal ajal?


29.07.2022 - Iga kord, kui alkoholi tarbitakse, häirub keha loomulik temperatuuri reguleerimise mehhanism. Etanool on vasodilaator, st see laiendab veresooni, hõlbustades seega soojuse liikumist kehast nahale ja tõstes selle temperatuuri.


Alkohoolsed joogid, eriti kokteilid, on tavaliselt väga magusad. Suhkur aga takistab kehal vett talletamast. Suhkru tarbimisel kasutab organism veevarusid suhkrutaseme reguleerimiseks. Lisaks võib alkohol, eriti punane vein, muuta teid kuumaks ja põhjustada kuumahooge.


Kui väljas on väga palav, võib see kiiresti probleemiks muutuda. Üsna ruttu võivad tekkida kuumahood ja punetus, mis on põhjustatud näonaha all seisvast verest. Pärast seda ületab keha kergesti oma normaalse temperatuuri 37 kraadi ja kohe tekib hüpertermia.


Lisaks sellele on alkohol diureetikum, mis tähendab, et see soodustab vee väljutamist organismist. Tegelikult paneb see neerud uriini ja higi kaudu tavapärasest rohkem vett välja laskma. Lisaks sellele on elimineeritud vee kogus tavaliselt suurem kui alkoholist saadud vesi ning see suurendab alkoholi tarbimisest juba tingitud dehüdratsiooni, mis viib suu- ja nahakuivuse tekkimiseni.


Kõigi nende tegurite kombinatsioon põhjustab kuumarabanduse või hüpertermia. Seejärel võivad tekkida krambid, peavalud, iiveldus, oksendamine ja pearinglus. Halvimal juhul võib hüpertermia olla isegi surmav, kui kehatemperatuur ületab 40 kraadi.


Lõpetuseks tuleb märkida, et alkoholi tarbimine treeningu ajal suurendab kõiki ülalmainitud riske. Seetõttu on tungivalt soovitatav mitte juua alkoholi enne füüsilist tegevust, selle ajal ja pärast seda.


Allikas: Carenity


Photo by Diego Indriago: https://www.pexels.com/photo/person-holding-green-bottle-pouring-beer-on-clear-glass-1407472/


32 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page