top of page
Search

Uue aasta lubadused ja alkoholi roll ülekaalulisuse probleemis



20.12.2023 - Aasta vahetumine toob kaasa inimeste pühendumise terviseklubide ja jõusaalide rahalisele toetamisele. Ostetakse aastapileteid, tutvutakse treeninguplaanidega jne. Põhjuseks on valdavalt jõulupühade ja aastavahetusega kaasnenud suur ületarbimine ja tasapisi hakatakse ette mõtlema ka juba järgmisele rannahooajale. Kuid samamoodi on tuttav ka info, et tervislikumale elule pühendumine kestab vaevalt jaanuari lõpuni ja peagi on inimesed oma tavapärases rütmis tagasi.


Ülekaalulisuse probleem on meie mugavusühiskonnas kahtlemata kasvav probleem. Tegemist ei ole loomulikult ainult ebamugavust tekitava probleemiga. Ülekaalulisus on seotud erinevate haiguste riski kasvuga, seda näiteks ka vähi puhul.


Anname täna ühe väga olulise, ja tegelikult ju niivõrd lihtsa, soovituse. Loobuge alkoholist ja te automaatselt loobute märkimisväärselt suurest hulgast lisakaloritest.


Kliiniline toitumisspetsialist Dr Tine Sundfør arvutas Norras alkoholi-ja narkopoliitika katusorganisatsiooni Actise nimel välja, kui palju lisakaloreid norrakad oma alkoholitarbimisega tarbivad. Vastus on jahmatav: norralased tarbivad alkoholitarbimisega aastas kokku 52 000 lisakalorit. See vastab 242 hamburgerile või 248 pooleliitrisele Coca Colale. Kui eeldada, et see tuleneb õlletarbimisest (tavaline pilsner 4,7% alkoholisisaldusega), oleks see kokku 82 000 (!) kalorit. Arvutuse aluseks on Norra Rahvatervise Instituudi (2021) andmed, mis näitavad, et üle 15-aastased norralased joovad keskmiselt 7,44 liitrit puhast alkoholi inimese kohta. Kui tarbimine jaotatakse nende vahel, kes tegelikult alkoholi joovad, on see arv suurem.


Eestlaste jaoks peavad need arvud olema kõik oluliselt suuremad, kuna keskmine eestlane jõi 2021. aastal juba veidi üle 11 liitri alkoholi.


Alkohol on ühemõtteliselt üheks eestlaste (muidugi mitte ainult) ülekaalulisuse allikaks. Alkoholi tarvitamisest loobumine või selle vähendamine aitab kaasa paljude probleemide vähendamisele ning riskide minimiseerimisele. Soovitame soojalt.




26 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page