top of page
Search
  • Eesti Karskusliit

Euroopa alkoholikahjude teadlikustamise nädal 2023

27.11.2023 - Euroopas on poliitikakujundajatel igal minutil võimalus päästa elusid, tegeledes alkoholitarbimise kõrge tasemega, mis meie piirkonda ainulaadselt mõjutab. Miljonid inimesed kannatavad terviseprobleemide, vägivalla, vigastuste, töökaotuste ja mitmesuguste muude kahjude all.


2023. aasta alkoholikahjude teadlikustamise nädala (AWARH23) eesmärk on püüda poliitikakujundajate tähelepanu, tuues päevavalgele alkoholiga seotud kahjudega seotud probleemid Euroopas. Esmaspäeval, 27. novembril algava kampaania eesmärk on tuua meie piirkonnas kaasa positiivne muutus.


Hoolitseme selle eest, et alkoholikahju puudutavad faktid ja poliitikalahendused oleksid selgelt esiletoodud. Ei ole vabandust, miks mitte rakendada meetmeid kodanike kaitsmiseks alkoholiga seotud kahjude eest.


"Klaas alkoholi ei tapa sind, kuid seadus võib päästa tuhandeid elusid!"


Vähem alkoholi, turvalisem Euroopa Euroopas on maailmas suurim alkoholitarbimine, rasvumine ja ülimalt töödeldud toidu tarbimise tase, mis kõik põhjustavad maksaga seotud haigestumust ja suremust. Maksaga seotud suremus on tihedalt seotud elanikkonna alkoholitarbimisega, mis rõhutab alkoholiga seotud maksahaiguste vähendamise olulisust. Kõige tõhusam viis vähendada suremust alkoholist põhjustatud maksahaigusesse on piirata kogu elanikkonna alkoholitarbimist.


Kanna hoolt oma südame eest Ükski randomiseeritud kontrolluuring ei ole kunagi näidanud, et alkohol oleks südamele kasulik. Maailma Südameliit on kindlalt ümber lükanud veendumuse, et see nii oleks. Alkohol võib kahjustada südamelihast ja tõstab vererõhku, soodustades südamehaigusi ja insuldi riski.

Armasta oma last rohkem kui alkoholi Kas teadsite, et raseduse ajal ei ole alkoholi tarbimisel ohutut taset? Alkohol võib raseduse mis tahes staadiumis tarbituna kahjustada loodet ja seejärel mõjutada lapse arengut negatiivselt. See võib põhjustada loote aju kahjustusi ja häirida elutähtsate organite kasvu, mille tagajärjeks võib olla loote alkoholispektri häire koos kognitiivsete, motoorsete ja psühholoogiliste probleemidega.

Rahvatervis on olulisem tööstuse kasumist

Alkoholitööstuse finantshuvid on vastuolus alkoholitarbimise vähendamise eesmärkidega, sest alkoholi liigtarbimine annab suurema osa nende sissetulekutest. Näiteks Inglismaal moodustavad need, kes joovad üle madala riskijoomise piirnormi, hinnanguliselt 68% alkoholi müügist saadavast kogutulust.

On aeg hoiatada tarbijaid alkoholiga seotud vähiriskide eest

Alkohol on 1. rühma kantserogeenne aine, mis on kõrgeim kantserogeensuse tase, kuid vähesed teavad seda. Ligi 80% Iirimaal küsitletud inimestest ei teadnud seost alkoholi ja rinnavähi vahel. Eestis ei tea TAI andmetel koguni 89% naistest, et alkohol võib põhjustada rinnavähki. Tervisehoiatusmärgiste kasutuselevõtt parandaks elanikkonna tervisealast kirjaoskust alkoholitarbimisega kaasnevate riskide osas ja tagaks neile täpse terviseteabe, mis aitab neil alkoholi tarvitamise kohta teadlikke otsuseid teha. See toetaks kodanike õigust saada teada alkoholi mõjust nende tervisele ja heaolule.


Uuri lähemalt: AWARH2023

50 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page