top of page
Search
  • Eesti Karskusliit

WHO: Ükski alkoholitarbimise tase ei ole meie tervisele ohutu


11.01.2023 - Alkoholi joomisega seotud riske ja kahjusid on aastate jooksul süstemaatiliselt hinnatud ja need on hästi dokumenteeritud. Maailma Terviseorganisatsioon avaldas nüüd ajakirjas The Lancet Public Health avalduse: kui rääkida alkoholitarbimisest, siis pole olemas ohutut kogust, mis tervist ei mõjutaks.


Alkohol on mürgine, psühhoaktiivne ja sõltuvust tekitav aine ning Rahvusvahelise Vähiuuringute Agentuuri poolt aastakümneid tagasi klassifitseeritud 1. rühma kantserogeeniks – see on kõrgeim riskirühm, kuhu kuuluvad ka asbest, kiirgus ja tubakas. Alkohol põhjustab vähemalt seitset tüüpi vähki, sealhulgas kõige levinumad vähitüübid, nagu soolevähk ja naiste rinnavähk. Etanool (alkohol) põhjustab vähki bioloogiliste mehhanismide kaudu, kuna ühend organismis laguneb, mis tähendab, et igasugune alkoholi sisaldav jook, olenemata selle hinnast ja kvaliteedist, kujutab endast vähiriski.


Vähki haigestumise risk suureneb oluliselt, mida rohkem alkoholi tarbitakse. Viimased kättesaadavad andmed näitavad siiski, et pool kõigist alkoholist põhjustatud vähkkasvajatest WHO Euroopa piirkonnas on põhjustatud "kergest" ja "mõõdukast" alkoholitarbimisest - vähem kui 1,5 liitrit veini või vähem kui 3,5 liitrit õlut või vähem kui 450 milliliitrit kanget alkoholi nädalas. See joomisharjumus on vastutav enamiku alkoholist põhjustatud rinnavähi eest naistel, kusjuures suurim koormus on täheldatud Euroopa Liidu (EL) riikides. ELis on vähktõbi juhtiv surma põhjus - mille esinemissagedus kasvab pidevalt - ja enamik kõigist alkoholist põhjustatud surmajuhtumitest on tingitud erinevatest vähiliikidest.


Riskid algavad esimesest tilgast Alkoholitarbimise "ohutu" taseme kindlakstegemiseks peavad kehtivad teaduslikud tõendid näitama, et teatud tasemel ja sellest madalamal ei ole alkoholitarbimisega seotud haiguste või vigastuste ohtu. Uus WHO avaldus selgitab: praegu kättesaadavad tõendid ei saa viidata läve olemasolule, mille juures alkoholi kantserogeenne toime "lülitub sisse" ja hakkab inimkehas avalduma.


Veelgi enam, puuduvad uuringud, mis näitaksid, et vähese ja mõõduka joomise potentsiaalne kasulik mõju südame-veresoonkonna haigustele ja II tüüpi diabeedile kaalub üles vähiriski, mis on seotud samade alkoholitarbimise tasemetega üksiktarbijate jaoks.


"Me ei saa rääkida nn ohutust alkoholi tarvitamise tasemest. Ei ole oluline, kui palju te joote - risk alkoholitarvitaja tervisele algab esimesest tilgast mis tahes alkohoolse joogi joomisest. Ainus asi, mida me saame kindlalt öelda, on see, et mida rohkem te joote, seda kahjulikum see on - või teisisõnu, mida vähem te joote, seda ohutum see on," selgitab dr Carina Ferreira-Borges, WHO Euroopa piirkondliku büroo mittenakkuslike haiguste juhtimise üksuse juht ja alkoholi ja ebaseaduslike uimastite piirkondlik nõustaja.


Sellele vaatamata on küsimus alkoholi kasulikest mõjudest olnud aastaid vaidlusalune küsimus teadusuuringutes.


"Alkoholi tarvitamise võimalikud kaitsvad mõjud, mida mõned uuringud on väitnud, on tihedalt seotud valitud võrdlusgruppide ja kasutatud statistiliste meetoditega ning ei võta arvesse teisi asjakohaseid tegureid," selgitab dr Jürgen Rehm, WHO Euroopa piirkonna mittenakkushaiguste nõuandva nõukogu liige.


Me ei näe suuremat pilti

Maailma tasandil on WHO Euroopa regioonis kõige suurem alkoholitarbimise tase ja suurim alkoholitarbijate osakaal elanikkonnast. Piirkonnas on üle 200 miljoni inimese, kellel on oht haigestuda alkoholist põhjustatud vähki.


Ebasoodsas olukorras olevatel ja haavatavatel elanikkonnarühmadel on suurem alkoholist põhjustatud surmajuhtumite ja haiglaravi määr, sest teatud alkoholikogusest ja -mustrist tulenev kahju on vaesematel alkoholitarbijatel ja nende perekondadel suurem kui rikkamatel alkoholitarbijatel igas ühiskonnas.


„Seega, kui me räägime võimalikust niinimetatud ohutumatest alkoholitarbimise tasemetest või selle kaitsvatest mõjudest, siis me ignoreerime laiemat pilti alkoholikahjudest meie regioonis ja maailmas. Kuigi on hästi teada, et alkohol võib põhjustada vähki, ei ole see asjaolu enamikus riikides avalikkusele veel laialt teada. Vajame tubakatoodete eeskujul alkohoolsete jookide etikettidel vähiga seotud terviseteavet; vajame volitatud ja koolitatud tervishoiutöötajaid, kes tunneksid end mugavalt oma patsiente alkoholi- ja vähiriskist teavitades; ja me vajame selle teema üldist laialdast teadlikkust riikides ja kogukondades,“ lisab dr Ferreira-Borges.


Allikas: WHO






64 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page