top of page
Search
  • Eesti Karskusliit

10 veidrat asja, millest sa ei pruugi teada, mida alkohoolsed joogid su kehaga teevad


Me kõik teame, et alkoholi liigtarvitamine ei kuulu tervislike eluviiside juurde. Kui joote rohkem, kui soovitatakse, võib see ohustada tõsiste haiguste tekkega, mõjutada teie aju tervist ja muuta teid vastuvõtlikuks alkoholiga seotud õnnetustele.


Te teate alkoholimürgistustest, pohmelusest ja ajukahjustustest, kuid kas te teadsite ka teistest viisidest, kuidas alkohoolsed joogid võivad teie organismi mõjutada?


1. Analoogid muudavad teie pohmelli hullemaks Teaduslikud uuringud pohmellide kohta on veel pooleli, kuid üks asi, mida me teame, on see, et alkoholis sisalduvad nn "analoogsed ained" võivad aidata kaasa pohmelli süvenemisele.


Analoogid on kemikaalid, mis tekivad looduslikult alkoholi valmistamise destilleerimis- ja käärimisprotsessi käigus ning mida leidub suuremas koguses tumedama värvusega jookides, nagu punane vein, bourbon ja brändi. Analoogid ärritavad teie aju veresooni ja kudesid, mis võib teie pohmelli hullemaks muuta.


2. Sulfitid vallandavad allergiat ja astmat Sulfitid on mineraalid, mis esinevad loomulikult paljudes toiduainetes ja jookides ning mida võib lisada ka säilitusainena, et peatada riknemine ja säilitada värvi. Mõned inimesed on tundlikud sulfitite suhtes, kogevad allergilisi reaktsioone alates kergetest heinapalavikulaadsetest sümptomitest kuni tõsiste anafülaktiliste reaktsioonideni. Astmahaiged võivad samuti avastada, et kõrge sulfitisisaldusega toidud ja joogid võivad haigusseisundit vallandada.


3. Alkoholi tõttu magate halvasti ja näete õudusunenägusid Sa võid arvata, et alkohol paneb sind paremini magama, sest see teeb sind uimaseks, kuid selgub, et tegelikult vähendab alkohol su une kvaliteeti.


Alkohol häirib teie unetsüklit ja võib rikkuda teie REM-une. REM-uni on unetapp, kus näete sageli eredaid unenägusid või luupainajaid, mis tähendab, et kui alkohol mõjutab teie REM-i, võib see tuua kaasa halbu unenägusid.


4. Teie pohmelus võib vallandada ärevust

Kui teie keha viib alkoholi teie süsteemist välja, langeb teie veresuhkru tase, mis tegelikult koormab teie aju. See võib põhjustada ärevust ja muret ning võib olla eriti vallandav, kui teil on ärevushäire.


Paljud inimesed joovad lõõgastumiseks ja mõneks tunniks muredest või ärevusest vabanemiseks, kuid kui teie pohmelliga kaasneb suur annus ärevust, peate võib-olla selle toimetulekumehhanismi ümber hindama.


5. Alkoholi tarvitamine suurendab suu-, kurgu-, kõri- ja söögitoruvähi riski Paljud inimesed teavad, et alkoholi joomine võib suurendada sinu riski haigestuda sellistesse vähkkasvajatesse nagu maksa-, rinna- ja soolevähk. Kuid see võib suurendada ka suu-, kurgu-, kõri- või söögitoruvähi tekkimise tõenäosust.


6. Alkohol imendub, kuid ei seedu Kas teadsid, et sa tegelikult ei seedi alkoholi, kui sa seda jood? Selle asemel imendub see pärast kõhtu sattumist otse vereringesse.


Alkoholi omastamise kiirus teie kehas sõltub mitmest tegurist, sealhulgas teie kehakaalust ja kehatüübist ning sellest, kui palju toitu teie kõhus juba on. Seetõttu on oluline süüa enne jooma alustamist, kuigi alkohol ei seedu koos toiduga.


7. See takistab mälestuste loomist (mitte ei pane sind unustama) Kui olete kunagi nii palju joonud, et järgmisel päeval üles ärgates ei tea, mida te eelmisel õhtul tegite, võite arvata, et alkohol pani teid juhtunut unustama. Kuid alkohol ei pane aju mälestusi unustama; see takistab tema võimet luua uusi mälestusi, kui olete purjus. See mõjutab eriti teie võimet luua uusi pikaajalisi mälestusi, mis tähendab, et võite joomise ajal lühiajaliselt toimuvat "meenutada", näiteks mäletate, et teie sõber saabus just peole, kuid need mälestused ei pruugi hommikul enam olemas olla, kui need ei ole teie pikaajalisse mällu üle kandunud.


8. Alkohol võib põhjustada mao limaskesta põletikku Kas oled kunagi kogenud kõhulahtisust koos pohmelliga? Jah, ka selles võid alkoholi süüdistada. Alkohol paneb su mao tootma rohkem hapet, mis võib põhjustada mao limaskesta põletikku, mida nimetatakse gastriidiks.


9. Alkohol teeb sind tegelikult külmemaks Alkohol on "vasodilataator", mis tähendab, et see avab teie veresooned, sealhulgas väikesed kapillaarid nahapinna all. Seetõttu võite end pärast joomist soojana tunda, sest rohkem verd on jõudnud keha pinnale. Kuid see tähendab ka seda, et teie keha sisetemperatuur langeb, kuna soe veri liigub ära, nii et kuigi te tunnete end soojana, muutub teie keha tegelikult külmemaks.


10. Joomine tekitab isu rämpstoidu järele On mitmeid põhjuseid, miks võite joomise ajal ihaldada soolaseid või rasvaseid toite. Tulles tagasi mõne punkti taguse gastriidi juurde, vooderdavad rasvased toidud teie kõhtu, kaitstes seda liigse happe eest ja vähendades teie halba enesetunnet.


Samuti on teil tõenäoliselt vedelikupuudus, kui olete joonud, sest alkohol on diureetikum ja ajab teid palju pissile. Sa võid ihaldada soolaseid toiduaineid, mis täidavad sinu organismi elektrolüüte ja aitavad kehal talletada kaotatud vett. Teadlased arvavad ka, et see võib olla seotud sellega, kuidas alkohol mõjutab teie aju ja teie soovi süüa. Nende hüpotees on, et alkohol aktiveerib ajurakke, mis tavaliselt ütlevad teile, et olete näljane, mistõttu soovite süüa, olenemata sellest, kas teil on seda vaja või mitte.


172 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page