top of page
Search
  • Eesti Karskusliit

Isegi väikesed kogused alkoholi võivad olla kahjulikud vererõhule ja südamele


17.03.2023 - Uus raport alkoholi, kõrge vererõhu ja südame-veresoonkonnahaiguste vahelise seose kohta näitab, et alkoholitarbimine avaldab ainult negatiivset mõju südame isheemiatõvele, insuldile ja teistele südame-veresoonkonnahaigustele.


Alkohol on oluline kõrgvererõhutõusu soodustav põhjus. Hüpertensioon ise on peamine südamehaiguste, insuldi, 2. tüüpi diabeedi ja dementsuse põhjus.


Tõendid on kindlad, et alkoholi tarbimine põhjustab lühiajaliselt otseselt vererõhu tõusu ja pikemas perspektiivis hüpertensiooni ilma ohutu taseme või kaitsva toimeta.


  1. Kui inimesed tarbivad alkoholi, tugevnevad sellised mehhanismid nagu arterite jäikus ja veresoonte seina paksuse suurenemine, mis viib kõrge vererõhuni.

  2. Kõrge vererõhk suurendab mitmete tõsiste haiguste ja seisundite, nagu südameatakk, insult, südamepuudulikkus ja neerupuudulikkus, riski.

  3. Hüpertensioon on vereringesüsteemi häire.See on suurim oht tervisele ja pikaealisusele kogu maailmas.

  4. Hüpertensioon põhjustas 2019. aastal maailmas 10,8 miljonit ehk 19,2% surmajuhtumeid, peamiselt südame-veresoonkonna haiguste erinevate vormide tõttu.

Aruandes sünteesitakse parimad saadaolevad uuringud. Üha enam tugevama metoodikaga uuringuid näitavad alkoholitarbimise ainult negatiivseid mõjusid. Alkohol suurendab südame isheemiatõve, isheemilise ja hemorraagilise insuldi ning kodade virvendusarütmia riski. Näiteks näitavad hinnangud, et iga täiendava 10 grammi päevas tarbitava alkoholi kohta suureneb kodade virvendusarütmia risk 8%.


Alkohol on ka kardiomüopaatiaga seotud surmajuhtumite oluline põhjus.


Ühendades 103 riigi suremuse andmeid, leidsid teadlased, et alkohol põhjustas ligikaudu 5,6% kardiomüopaatiaga seotud surmajuhtumitest.Kuid riikides, kus alkoholi tarbimine on väga levinud, võib alkohol olla enam kui 60% kõigist kardiomüopaatiaga seotud surmajuhtumitest.


Uus aruanne on selge: alkoholitarbimisel ei ole pikemas perspektiivis ohutut või vähendatud riskitaset hüpertensiooniriski osas ning see risk hakkab suurenema koos tarbimise suurenemisega isegi madalalt või mõõdukalt tasemelt.


Alkoholi roll kõrge vererõhu ja südame-veresoonkonnahaiguste põhjustajana ei ole avalikkusele, tervishoiutöötajatele ega otsustajatele hästi teada. Aruandest selgub ka, et tervishoiutöötajad peavad alkoholi kõrgvererõhu ja muude haiguste ennetamisel vähem oluliseks kui kehalist aktiivsust, toitumisharjumusi ja suitsetamist.


Teadlased järeldavad, et kõige kulutõhusam viis kõrge vererõhu ja sellest põhjustatud haiguste esinemissageduse vähendamiseks on võtta meetmeid, mis vähendavad elanikkonna alkoholitarbimist. Alkoholipoliitika meetmed, näiteks kõrgem alkoholiaktsiis ja alkoholi kättesaadavuse vähendamine, on tõhusad viisid, et hoida alkoholitarbimist madalal ja seeläbi vähendada kõrge vererõhu riski.


Terve raport on leitav SIIN


67 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page