top of page
Search
  • Eesti Karskusliit

Lapsed kes kasvavad perekonnas, kus on sõltuvused


16.02.2023 - Käimas on nädal, mis on rahvusvaheliselt pühendatud lastele, kes kasvavad perekonnas, kus vanemad on alkoholisõltuvuses. Nädala eesmärk on tõsta teadlikkust sellest, millist mõju avaldab alkoholism lastele ja noortele, kes kasvavad üles alkoholiprobleemiga peredes.


Bensowi Sihtasutus Soomes korraldab nädalat eesmärgiga murda vaikus ning pakkuda tuge ja lootust lastele, kes elavad koos täiskasvanuga, kes joob liiga palju. Nad jagavad kolme nõuannet, millega saaks neid lapsi aidata:


1. Näidake, et sellest võib rääkida

Ligikaudu igal neljandal Soome lapsel on vanem, kellel on ainete kuritarvitamise oht, kuid me räägime sellest suhteliselt vähe. See tekitab häbimärgistamist ja häbi ning paneb lapsi kartma oma olukorrast rääkida. Tutvuge perede olukorraga ja näidake oma eeskujuga, et sellest on okei rääkida! Rääkige teemast üldiselt ja andke teavet, kuidas toetust saada, kuid ärge tõstke konkreetselt esile ühtegi last.

2. Kasvatage usaldust ja looge võimalusi rääkimiseks

Turvaliste täiskasvanute olemasolu igapäevaelus on oluline kaitsefaktor sõltuvusprobleemidega peredes kasvavatele lastele. Looge usaldust, olles sõbralik, julgustav, huvitatud, jagades endast ja näidates, et hoolite. Paku võimalusi rääkimiseks, küsides vaiksel hetkel, kui keegi teine ei kuula, kuidas lastel läheb ja kuidas neil kodus läheb. Jätkake rääkimisvõimaluste pakkumist isegi siis, kui kohtate vastupanu, kuid vältige pealetükkivat käitumist ja laske lastel rääkida nii palju kui nad vajavad.


3. Kuulake ja näidake mõistmist

Kui laps võtab julguse kokku, et teile oma pereolukorrast rääkida, on kõige tähtsam, et te kuulaksite ja näitaksite üles tunnustust selle eest, et ta teile usaldab. Näidake, et hoolite ja mõistate, kuid proovige jääda rahulikuks. Kui annad nõu, on oluline olla aus ja rääkida tõtt, kuid sageli piisab sellest, kui lased lapsel endal rääkida. Aidake lapsel leida tuge näiteks nõustamise ja kaaslaste toe näol, aga olge ka ise jätkuvalt lapse jaoks olemas – ka siis, kui on vaja teha teatis lastekaitsele. Mõista, et perekondlik olukord võib mõjutada lapse käitumist ja toimimist ning et näiteks koolis võib vaja minna teatud kohandusi. Lapsed, kellel on peres sõltuvusprobleemid, soovivad sageli, et neid koheldaks nagu kõiki teisi lapsi – vältige nende haletsemist ja nende esiletõstmist teiste laste ees.


55 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page