top of page
Search
  • Eesti Karskusliit

Mõtteid kiluleivast, viinapitsist ja peaministri sõnade kaalust

18.02.2021



Alljärgnev kriitika ei ole kindlasti tulenev mingitest erakondlikest eelistustest. Karskusliit ei seo ega ka ei vastanda ennast ühegi poliitilise erakonnaga. Meie eesmärgiks on arukas alkoholipoliitika. Ja nii soovime me tegelikult edu igale peaministrile ja valitsusele. Ka Kaja Kallasele.


Tõenäoliselt on sedasi, et peaministri ametisse kasvatakse. Üheks oluliseks arusaamiseks, mis ehk esimesest päevast ei teki, on see, et iga sinu sõna on erilise kaaluga.


Peaminister Kaja Kallas eilses Riigikogu infotunnis: "Tähistame seda peredes, sööme ühe väikese kiluvõileiva, võtame pitsikese valget viina ja oleme seal sinimustvalgetega, aga me ei kogune suurtes hulkades, sellepärast et see tõstab oluliselt viiruse levikut. See on minu üleskutse."


Ei soovi kärbsest elevanti teha. Muidugi ei pidanud peaminister silmas alkoholi liigtarvitamist. Ta oli rääkimas väga suurtest probleemidest ja tema teemaks ei olnud alkoholiprobleem. Arusaadav. Tavakuulaja ütleb kindlasti, et alkoholi tarvitamist kui sellist ei tohikski demoniseerida, nii et miks teha sellest asjast mingit suurt küsimust. Probleem on selles, et see küsimus on probleemiks väga paljudele meie kaasmaaslastele. Püsivalt ja kogu aeg. Perevägivalla all kannatavad inimesed ei näe vaeva, et midagi demoniseerida. Deemonid on väljas ja reaalsed. Meie seas on ka kümneid tuhandeid alkoholisõltlasi, kes igapäevaselt võitlevad selle ahvatleva viinapitsi vastu, et kainel ja sirgel teel püsida. Lisaks on kindlasti kümneid tuhandeid neid, kes on teel sõltuvuse poole ja kes peaksid iseenda ja oma lähedaste heaolu nimel nendest pitsidest hoiduma. Kui peaminister valmistaks kõnet mingile vastavale temaatilisele konverentsile, siis ta ju sellist lauset sinna kindlasti ei lisaks. Aga just sellist laiemat ja tervet ühiskonda haaravat vaadet peaks peaminister, kes ta eales hetkel ka on, just omama. Et ta ei ütleks ühes kohas midagi sellist, mis haavaks või kahjustaks mingis teises kontekstis viibijaid.


Karskusliit on aastaid kutsunud erinevaid presidente korraldama vabariigi aastapäeva alkoholivabalt, et anda tervele rahvale positiivset eeskuju ning kasutada seda võimsaimat kõnetooli selleks, et öelda, et alkohol ei ole meie rahva lahutamatu osa pidutsemisel ja kokkutulemisel. Tänavu kokku ei tulda ja ollakse kodus, et üksteist hoida ja kaitsta. Viinapits võib selle siiski väga paljude jaoks rikkuda.


Proua peaministrile soovime siiralt ja südamest palju edu ja loodetavasti aitab see ühekordne sõnaapsakas avada tema jaoks ühte kestvat ja massilist sotsiaalset probleemi, millega tuleb kindlasti arvestada.


Lauri Beekmann, Eesti Karskusliidu juht

52 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page