top of page
Search
  • Eesti Karskusliit

Mõtteid uue valitsuse ametisse astumise eel

25.01.2021

Soovime omaltki poolt õnne ja jõudu uuele valitsusele. Kindlasti on hea meel, et Tanel Kiik jätkab terviseministri valdkonnas. Võime olla kindlad, et kui alkoholipoliitika küsimused peaksid üles tõusma, siis valitsuses on kindlalt inimene, kes nende teemade eest seisab. Jaksu ja jõudu, Tanel Kiik!


Erinevad huvirühmad otsivad koalitsioonilepingust kindlasti oma märksõnu. Alkoholi seal mainitud ei ole. See ei ole iseenesest halb, sest tähendab vähemalt seda, et möödunud nelja aasta (Sotsiaaldemokraatide ja Keskerakonna) poolt ellu viidud alkoholipoliitika muudatusi ei plaanita hakata tagasi pöörama. Efektiivse alkoholipoliitika juures pole tähtis ainult uute meetmete tutvustamine vaid järjepidevus, mis tähendab, et kehtestatud meetmed püsivad ja neil lastakse oma mõju omada. Suvine otsus tühistada hiljutine otsus paigutada alkohol seina taha oli kindlasti negatiivne näide sellest kuidas alkoholipoliitikat teha ei tohiks.


Koalitsioonileping lubab maksurahu, mis peaks siis viitama ka alkoholiaktsiiside külmutamisele. Hetkel on see tõenäoliselt igati arukas otsus. Kas see tähendab, et seda küsimust ei avata kuni 2023. aastani, eks me näe. Kuid alkoholiaktsiisi kontekstis on mitu tahku. Mäletatavasti tõsteti 2017. aastal erakorralises tempos õlle aktsiisi ja piirduti kange alkoholi aktsiiside puhul varem plaanitud 10% tõusuga. Järgnenud piirikaubanduse levik ja selle mõju tõi 2019. aasta suvel endaga kaasa koguni alkoholiaktsiiside 25% langetamise ja kui nüüd aktsiise ei peaks puudutatama kuni 2023. aastani, siis just kange alkoholi maksude osas tähendaks see praktiliselt 7 aasta pikkust paigalseisu. Arvestades inflatsiooniga peaks see siis tähendama, et viina hind on võrreldes 2016. aastaga omajagu langenud.


Täna tuleb meil kindlasti arvestada piiriülese kaubandusega, mis koroona ajal on vähemalt osaliselt langenud varjusurma, kuid mille tagasitulekuga võime olukorra normaliseerumisel kahtlemata arvestada. Nii et veelkord, hetkel on maksurahu (see tähendab ju ka seda, et ei plaanita aktsiise langetada) arukas otsus. Mis saab toimuma järgmise paari aasta sees, sellel hoiame kindlasti silma peal ning ütleme vajadusel sõna sekka.

18 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page