top of page
Search
  • Eesti Karskusliit

Repliik: uuest koalitsioonileppest


12.04.2023 - Uus koalitsioonilepe alkoholiprobleemi ei maini. Ega see teema enamjaolt niisuguste hulka ei mahugi, mille osas koalitsiooni modustavad erakonnad mingi kokkuleppe sõlmivad ja siis kindla tegevusplaani moodustavad. Siiski on seda varasemates lepetes sageli mainitud selles nimekirjas, mida on vaja arendada/parendada/uuendada. Sageli ei tähenda see muidugi mitte midagi, kuid vähemalt on mainitud.


Koalitsioonilepe sisaldab järgneva punkti: "Kaasajastame uimastipoliitika põhimõtted ning vaatame selleks üle karistuspoliitika, ennetusmeetmed ja sõltuvusravi võimalused." Mida see kaasajastamine tähendada võiks ja kas sellele ka juba mingi sisu on välja mõeldud, seda tahame lähitulevikus kindlasti meiegi järele uurida. Uimastipoliitika kaasajastamise nime all tehakse hetkel maailmas ka selliseid samme, mis rahva tervisele pikas plaanis kindlasti kasuks ei tule. Kuid ka posiitivset kaasajastamist võib kahtlemata olla.


Intervjuudes on siiski ka mainitud, et alkoholiaktsiisi lauget tõstmist on samuti planeeritud. Ja see on kindlasti positiivne. Nii see, et plaanitakse tõsta, kui ka see, et plaanitakse teha seda nii et arvestatakse naabrite olukorraga.


Alkoholiteema puudumist võib vaadata nii ja naa. Hea, et midagi tagasipööravat ei ole vähemalt planeeritud. Omamoodi jätab see valge lehe ja edaspidine sõltub juba päris palju sellest, kuidas konkreetsed võtmeisikud teemale lähenevad.


See "naa" pool väljendub peamiselt selles, et hetke olukord meenutab veidi 2000-ndaid, mil pidi vaeva nägema selleks, et tõestada vajadust alkoholiprobleemiga üldse tegeleda. See probleem ei ole ka praegu kuskile kadunud. Ja kuna see elujõuliselt eksisteerib, on sellega vaja pidevalt tööd teha. Pealegi on jätkuvalt avamata teatud teemad, mille käsitlemiseni Eesti riik pole otseselt jõudnudki. Ei väsi kordamast alkoholi ja vähi seost ning raseduse aegset alkoholi tarvitamist. Nendes valdkondades oleme sellest, kus võiksime ja peaksime olema, kaugel maas.


Tervet Riigikogu koosseisu vaadates on meeldiv tõdeda, et seal on päris mitu inimest, kellelt võib kindlalt oodata adekvaatseid seisukohti ka alkoholiprobleemi küsimustes. Jõudu uueks perioodiks! Lauri Beekmann, Karskusliit


22 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page