top of page
Search
  • Eesti Karskusliit

Rohke joomine 20ndates eluaastates omab püsivat mõju vähiriskile

15.03.2022 -

Kuigi alkohol omab eriti kahjustavat mõju veel arenevale organismile ehk lapse ja noore eas, ei kao selle aine negatiivne toime muidugi inimese täiskasvanuikka jõudmisel. Uue Austraalia uuringu kohaselt võib rohke alkoholi tarvitamine varases täiskasvanueas suurendada alkoholiga seotud vähkkasvajate riski isegi pärast seda, kui joomine lõpetatakse või väheneb keskeas.


Kuigi alkohol on teadaolevalt vähi riskitegur, ei arva inimesed üldiselt, et nende suur alkoholitarbimine varases täiskasvanueas mõjutab nende vähiriski aastaid hiljem, ütles Medscape Medical News'ile uurimuse juhtiv autor Harindra Jayasekara, Victoria Vähiliidust ja Melbourne'i ülikoolist. Kuid selles analüüsis "leidsime tõendeid alkoholi ja selle toksiliste metaboliitidega seotud kantserogeneesi varase alguse ja kroonilise progresseerumise kohta".


Maailma Vähiuuringute Fondi ja Ameerika Vähiuuringute Instituudi 2018. aasta ülemaailmne vähi ennetamise soovitus alkoholi kohta on "vältida igasugust alkoholi," ütles uuringu juhtiv autor Julie Bassett, Victoria Vähiliidust, Medscape Medical News'ile. "Nii kui on oluline vähi ennetamiseks piirata alkoholitarbimist keskeas, oleme näidanud, et oluline on ka alkoholi tarbimise piiramine varases täiskasvanueas."


New Yorgis asuva Mount Sinai sõltuvusinstituudi kliiniliste teenuste juht Timothy Brennan ütles, et on "hämmastav", et suur joomine varases täiskasvanueas suurendab alkoholiga seotud vähkkasvajate riski isegi nende inimeste seas, kes joovad keskeas palju vähem. "Me oleme juba aastakümneid teadnud, et alkohol ei ole kahjutu, kuid need andmed täiendavad kasvavat kirjandust, mis käsitleb varases täiskasvanueas suure alkoholitarbimise märkimisväärseid ohte," ütles Brennan, kes ise ei osalenud uuringus.


See tõendusmaterjal aitab võidelda "murettekitava narratiivi" vastu, justkui oleks "noores täiskasvanueas rohke joomine kuidagi normaalne ja ohutu".


"See ei ole kindlasti ohutu," ütles Brennan Medscape Medical News'ile. "Me näeme selles uuringus, et liigne joomine noores täiskasvanueas võib tõsta vähiriski palju hilisemas elus."






21 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page