top of page
Search
  • Eesti Karskusliit

WHO: nii tubakas kui ka alkohol põhjustavad vähki

04.02.2021

Maailma vähipäeval, mida tähistatakse 4. veebruaril, keskendub WHO/Euroopa vajadusele minimeerida kokkupuudet nii alkoholi kui ka tubakaga. Kuigi paljud inimesed mõistavad suitsetamisega seotud vähktõve tekkimise riske, ei tea paljud endiselt, et ka alkohol põhjustab vähki.


"See pole ainult üldsuse teadlikkuse probleem, see on märk sellest, et vähi ennetamise poliitika kogu WHO Euroopa regioonis võib olla ja peaks olema julgem," tõstab esile riikide tervishoiuprogrammide osakonna direktor dr Nino Berdzuli.


Ligikaudu 40% vähkkasvajatest on võimalik ära hoida ja üldsuse teadlikkus nendest kahest muudetavast riskitegurist - tubakas ja alkohol - peab suurenema. Teave alkoholi joomise ja suitsetamisega seotud terviseriskide kohta tuleks kombineerida WHO soovitatud tõhusa tervisepoliitikaga, mis piirab kokkupuudet tervisele kahjulike toodetega ja nende taskukohasust.


Alkohol ja vähk: ohutu kogus puudub WHO nakkushaiguste ennetamise ja tõrje Euroopa büroo hiljuti koostatud teabelehe järgi oli ainuüksi 2018. aastal piirkonnas põhjuslikult alkoholiga seotud umbes 180 000 vähijuhtu ja 92 000 vähisurma.


Alkoholi tarbimine ei ole kunagi ohutu - sõltumata joogi tüübist, selle kvaliteedist või hinnast - kuna peamine vähki põhjustada võiv ühend on alkohol ise.


Peaaegu 11% kõigist alkoholiga põhjuslikult seotud vähijuhtudest oli kogu regioonis 2018. aastal tingitud mitte rohkem kui ühe suure pudeli õlle (500 ml), 2 klaasi veini (200 ml) või 60 ml kange alkoholi joomisest päevas. Vähiriskid algavad esimesest grammist tarbitud alkoholist ja suurenevad koos selle kogusega, mida inimesed joovad.


Euroopa Komisjon avalikustas kolmapäeval (3. veebruaril) nelja miljardi euro suuruse plaani vähivastase võitluse tõhustamiseks. Teiste plaanitud meetmete seas soovib Brüssel vaadata üle ELi õigusaktid alkoholi maksustamise ja piiriüleste alkoholiostude osas.


Nagu tubaka puhul, soovib komisjon, et alkoholitoodetel oleks enne 2023. aasta lõppu etikettidel tervisealased hoiatused.


Eile tutvustasid erinevad Euroopa kodanikuühiskonnaorganisatsioonid ka uut kodulehte, mis keskendub alkoholi ja vähi seosele - www.alcoholandcancer.eu


Loe lähemalt WHO Euroopa lehelt

35 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page