top of page
Search
  • Eesti Karskusliit

Ülekaalulisus ja rasvumine võivad süvendada alkoholi kahjulikku mõju vähiriskile


10.05.2022 - Uus uuring, mida esitletakse tänavusel Euroopa ülekaalulisuse teemalisel konverentsil (ECO) Maastrichtis (4.-7. mai), näitab, et ülekaalulisus või rasvumine võimendab alkoholi kahjulikku mõju alkoholiga seotud vähi tekkeriskile, eriti kõrge keharasvaprotsendiga inimestel.


Dr. Elif Inan-Eroglu (Sydney Ülikool, Austraalia) ja kolleegide uuring on esimene, milles vaadeldi rasvumist (keha rasvaprotsent, vöökoha ümbermõõt ja kehamassiindeks [BMI]) ja alkoholitarbimist koos, seoses kõigi vähivormidega, mida teadaolevalt mõjutavad alkohol ja rasvumine.


Teadlased ütlevad, et praegused tervisesuunised ei kajasta alkoholi ja ülekaalulisuse koosmõjust tulenevat vähiriski ning rõhutavad vajadust suurendada üldsuse teadlikkust.


"Meie tulemused viitavad sellele, et rasvunud inimesed, eriti need, kellel on liigne keharasv, peavad olema rohkem teadlikud alkoholi tarbimisega seotud riskidest," ütleb dr Inan-Eroglu. "Kuna maailmas elab umbes 650 miljonit täiskasvanut ülekaalulisusega, on see väga oluline teema. Kui rääkida elustiili teguritest ja harjumustest, mida inimesed saavad muuta, et vähendada oma vähiriski, on rasvumine ja alkohol nimekirja tipus."


Kogu maailmas on 4% (741 300) uutest vähijuhtumitest 2020. aastal seotud alkoholitarbimisega [1] ning ülekaalulisus ja rasvumine on seotud 13 vähitüübi riski kasvuga, mis moodustavad üle 40% kõigist USAs diagnoositud vähivormidest [2]. Hinnangute kohaselt on aga enam kui pooled vähktõvedest potentsiaalselt ennetatavad - alkohol on tubaka ja rasvumise järel kolmas peamine ennetatav vähktõve põhjus.


"Alkoholitarvitamise madala riski piiri suunistes tuleb tunnistada, et kaks kolmandikku Ühendkuningriigi täiskasvanud elanikkonnast on ülekaalulised või rasvunud, ning kaaluda konkreetseid soovitusi, et suurendada üldsuse teadlikkust alkoholi ja vähiriski vahelisest seosest selles rühmas. Vähi ennetamise seisukohalt on kõige ohutum alkoholitarbimise täielik vältimine," ütles dr Inan-Eroglu.


Allikas: EurekAlert




12 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page