top of page
Search
  • Eesti Karskusliit

Alkoholi mõju tervisele



Alkoholi kahju sisaldab erinevaid riske.

25.03.2024 - Alkohol võib põhjustada tõsiseid tervisekahjusid. Globaalselt sureb alkoholi tarvitamise tõttu umbes 3 miljonit inimest aastas. Eestis suri 2022. aastal otseselt alkoholist põhjustatud põhjustel 753 inimest. Kuid paljud inimesed ei ole siiski teadlikud erinevatest riskidest, mida alkohol endaga kaasa toob. Joomine võib erinevaid terviseriske suurendada

Paljud tegurid võivad mõjutada inimese erinevate terviseseisundite riski, sealhulgas nende geneetika, elustiil ja sotsiaalmajanduslik staatus. Alkoholi joomine suurendab samuti paljude terviseseisundite riski.


Vähk

Alkohol on kantserogeen. See tähendab, et alkoholi tarvitamine võib põhjustada vähki. Tegelikult on teada, et alkohol suurendab seitsme vähivormi – sealhulgas kurgu, suu, maksa, rinna ja soolevähi - riski.

Mida rohkem keegi joob, seda suurem on vähi risk.

WHO Euroopa regioonis põhjustas alkohol 2018. aastal umbes 180 000 vähijuhtu ja peaaegu 92 000 vähisurma.


Südamehaigused

Igasugune joomine võib suurendada südamehaiguste riski.

Mida rohkem keegi joob – seda suurem on südamehaiguste risk.

Inimesed, kes joovad nädalas 21 alkoholiühikut või rohkem, on väga suures südamehaiguste riskis.


Insult

Inimesed, kes tihti joovad rohkem kui 3 alkoholiühikut päevas, omavad 6% suuremat riski saada isheemiline insult, võrreldes mittejoojatega.


Osteoporoos

Inimesed, kes tarbivad 1 kuni 2 jooki päevas, omavad 34% suuremat riski haigestuda osteoporoosi, mis põhjustab nõrku ja hapraid luid, võrreldes mittejoojatega.


Alkoholist põhjustatud kroonilised tervisehäired

Alkohol, eriti sagedane ja/või rohkete koguste joomine, võib põhjustada ka muid terviseprobleeme.


Maks

Inimestel, kes joovad rohkem kui 6 alkoholiühikut päevas, on suurem risk haigestuda alkohoolsesse maksahaigusse, sealhulgas alkohoolne steatohepatiit (põletik/puhitus) ja tsirroos (püsiv armistumine).

Maksatsirroos tekib umbes 30%-l inimestest, kes joovad pikaajaliselt rohkem kui 4 standardjoogi päevas.


Pankreatiit

Alkohol on teine kõige levinum pankreatiidi (kõhunäärme põletik - organ, mis aitab meil toitu seedida ja veresuhkrut reguleerida) põhjus. See põhjustab 17-25% ägeda pankreatiidi juhtudest kogu maailmas.


Gastrointestinaalsed haigused

Joomine võib samuti põhjustada paljusid gastrointestinaalseid (nt maohaigused ja soolehaigused) haigusi ja põletikke.


Lihasefunktsioon

Alkohoolne müopaatia (lihasnõrkus) esineb 40-60%-l inimestest, kes kogevad pikaaegset sõltuvust alkoholist.


Kas alkoholi joomisest on mingit tervisekasu?

Alkoholi joomisest ei ole ühtegi tervisekasu.

Alkoholifirmade rahastatud uuringud on väitnud, et mõõdukas joomine võib olla teile kasulik, kaitstes teid mõnede südamehaiguste ja 2. tüüpi diabeedi eest.

Kuid need väited põhinesid vigastel uuringutel.

Uuringud võrdlesid mõõdukalt joojaid mittetarvitajatega ja väideti, et mõõdukad tarbijad olid parema tervise juures.

Kui uuringuid lähemalt uuriti, leiti: Uuringutes osalenud inimestel, kes ei joonud, olid juba eelnevalt tekkinud terviseprobleemid, mis tähendas, et nad olid alkoholist täielikult loobunud. See tähendab, et mõõdukaid tarbijaid võrreldi inimestega, kellel olid juba varasemast tõsised terviseprobleemid (ja see oli põhjus, miks nad olid varasemast alkoholi tarvitamisest loobunud).

87-st alkoholi tööstuse poolt rahastatud uuringust leiti, et 74 põhinesid vigasel uuringukujundusel ja ülejäänud 13 uuringut jõudsid järeldusele, et alkohol ei ole tervisele kasulik.


79 views0 comments
bottom of page